Tema
Debat

Spørgsmål & svar om dagsgebyr

Spørgsmål & svar


 • Mit køretøj er stjålet, hvorfor skal jeg betale gebyr?

  Køretøjer, som er stjålet, skal stadig være forsikret. Selv om dit køretøj er meldt stjålet, og/eller forsikring er stoppet, er nummerpladerne ikke altid afmeldt. Du skal derfor selv sørge for skriftligt at afmelde pladerne på SKAT's hjemmeside.

  Du skal betale gebyr til og med den dag, køretøjet bliver afmeldt hos SKAT. Dette gælder også, selv om din forsikring er stoppet. Du afmelder køretøjet skriftligt på SKAT's hjemmeside.

 • Mit køretøj er solgt, hvad gør jeg?

  Hvis dit køretøj er solgt for mere end tre uger siden, og ny ejer ikke har omregistreret det, kan du afmelde køretøjet skriftligt på SKAT's hjemmeside. Du skal huske at vedhæfte slutseddel.

   

  Selv om din forsikring er stoppet, er pladerne ikke altid afmeldt. Du skal derfor selv sørge for at afmelde pladerne på SKAT's hjemmeside

 • Hvorfor bliver jeg opkrævet gebyr, når mit køretøj allerede er forsikret?
  Hvis du mener, at dit køretøj er ansvarsforsikret, skal du hurtigst muligt kontakte dit forsikringsselskab for at få opklaret eventuelle misforståelser.
 • Hvordan undgår jeg gebyr?

  Du undgår gebyr ved at købe en ansvarsforsikring eller aflevere nummerpladerne på dit køretøj til en nummerpladeoperator eller i en af Motorstyrelsens motorekspeditioner.

 • Hvorfor bliver jeg opkrævet et gebyr?

  Hvis du er bruger eller ejer af et køretøj fx en bil, motorcykel eller en knallert uden at have den lovpligtige ansvarsforsikring vil du blive opkrævet et dagsgebyr, der skal betales til DFIM. Det fremgår af en ny lov, der trådte i kraft 1. januar 2019. Formålet med loven er at få de uforsikrede til at blive forsikret. Og indtil det sker, skal de via gebyret være med til at betale for de skader, de måtte forvolde på andre i trafikken. 

 • Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler dagsgebyret?

  Hvis du ikke betaler dagsgebyret, sender DFIM din sag videre til inkasso.

   

  Det er ligeledes ikke muligt at købe forsikring, før alle skyldige gebyrer er betalt.   

 • Hvad indebærer gebyret?

  Gebyrordningen indebærer, at en bruger eller ejer, der ikke har købt den lovpligtige ansvarsforsikring, skal betale et dagsgebyr, der gælder fra det tidspunkt, hvor køretøjet skulle have været forsikret.

 • Hvorfor er gebyret indført?

  Da loven blev vedtaget 15. maj 2018, var der ca. 50.000 køretøjer uden den lovpligtige ansvarsforsikring. Formålet med loven er at motivere ejerne af et køretøj til rent faktisk at overholde deres forpligtelser. Det vil sige, at bruger eller ejer skal købe den lovpligtige ansvarsforsikring, der er påkrævet for deres køretøj.

 • Hvem opkræver gebyret?
  Det er Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM), som fra 1. januar 2019 opkræver gebyret.
 • Hvor stort er gebyret?
  Det koster 250 kroner for hver dag, dit køretøj ikke er ansvarsforsikret.
 • Hvorfra får DFIM oplysninger om, hvorvidt et køretøj er forsikret eller ej?

  DFIM henter oplysninger via SKATs Motorregister – Det Digitale Motorregister (DMR), som er SKATs it-system for forsikringsinformation om motorkøretøjer.

   

  Alle forsikringsselskaber i Danmark bruger DMR.

 • Mit køretøj er i stykker og kan ikke køre. Skal jeg så have en forsikring?

  Der skal altid være en ansvarsforsikring på et motordrevet køretøj, indtil det er afmeldt, og pladerne er afleveret. Selv om køretøjet ikke er i brug eller ikke kan køre, skal du derfor have køretøjet forsikret.

 • Jeg bruger ikke mit køretøj. Skal jeg så have forsikring?

  Der skal altid være en ansvarsforsikring på et motordrevet køretøj, indtil det er afmeldt, og pladerne er afleveret. Selv om køretøjet ikke er i brug eller ikke kan køre, skal du derfor have køretøjet forsikret.

 • Hvad gør jeg, hvis jeg vil klage over dagsgebyret?

  Vil du klage over dagsgebyret, skal du kontakte DFIM ved at skrive til gebyr@dfim.dk.

   

  Hvis DFIM ikke giver dig medhold i din klage, kan du indbringe sagen for domstolene.