Tema
Debat

Dagsgebyr-kampagne virker: 50 procent færre uforsikrede på vejene

29. jan. 2019
En målrettet kampagne om konsekvenserne ved at køre uden ansvarsforsikring har halveret antallet af uforsikrede køretøjer. Det er derfor ”kun” 23.400 ejere eller brugere af et køretøj uden ansvarsforsikring, der fra den 29. januar 2019 bliver opkrævet et dagsgebyr på 250 kr.

23.400 ejere eller brugere af et uforsikret køretøj bliver fra 29. januar 2019 opkrævet et gebyr på 250 kr. for hver dag, deres køretøj har ikke den lovlige ansvarsforsikring.

 

Det fremgår af et brev, som DFIM - Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring - har sendt til ejerne eller brugerne af de endnu uforsikrede køretøjer.

Ud af de omkring 50.000 uforsikrede køretøjer, der fandtes, da loven blev vedtaget, har DFIM foreløbigt kunnet halvere antallet til i dag ca. 25.000 uforsikrede køretøjer. Lederen af ​​DFIM, Maria C. Dyrehauge, er tilfreds med udviklingen.

 

- Vi har frem til i dag haft meget travlt på telefonerne for at hjælpe de mange tusind ejere eller brugere af køretøjer, primært knallerter, med at rådgive dem til at få afmeldt deres solgte, skrottede eller stjålne knallert. På en enkelt dag før jul modtog vi 3.700 opkald. Hertil kom hundredvis af mails med spørgsmål typisk om, hvordan man fik afmeldt sin knallert og dermed undgik at skulle betale dagsgebyr, siger Maria C. Dyrehauge fra DFIM.

 

I brevet til de mange ejere eller brugere af et endnu uforsikret køretøj står der, hvordan man betaler dagsgebyret, hvordan man undgår yderligere dagsgebyrer og endelig, hvilken rykkerprocedure, der går i gang, hvis man ikke betaler, hvad man skylder. I brevet er der desuden en klagevejledning.

 

- Målet er selvfølgelig at få flest mulige til at få købt den lovpligtige ansvarsforsikring på sit køretøj, alternativt se at få afmeldt køretøjet.

 

- Dagsgebyr-ordningen er en nyskabelse i Danmark, når det handler om lovpligtige ansvarsforsikringer. Ordningen understreger, hvor vigtigt det er at være forsikret, da det er forbundet med stor økonomisk risiko ikke at være forsikret, hvis man i trafikken forårsager skade på andre, sigeren Maria C. Dyrehauge.

 

Fakta:
49.389 uforsikrede køretøjer pr. 27. november 2018
26.868 uforsikrede køretøjer pr. 21. januar 2019

Kilde: DFIM

 

I 2018 uddelte politiet bøder til godt 2.500 ejere eller brugere af et køretøj for ikke at have ansvarsforsikret deres motorkøretøj. Samtidig blev nummerpladerne inddraget. Overtrædelsen vedrører færdselslovens § 105 og § 106.
Kilde: Rigspolitiet

 

Loven om dagsgebyr ved manglende ansvarsforsikring blev vedtaget af Folketinget 15. maj 2018 og trådte i kraft 1. januar 2019.

Kontakt


Birgitte Hougaard

Presserådgiver
+45 41 91 91 19
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.